Atunci când am devenit avocați, am jurat cu toții să apărăm Constituția României și să ne exercităm profesia cu cinste și demnitate. Misiunea noastră este să susținem realizarea actului de justiție cu respectarea drepturilor și libertăților celor pe care îi apărăm, iar obiectivul fiecărui avocat este realizarea dreptății.

Lipsa de reacție a organelor reprezentative ale profesiei noastre la atacurile împotriva sistemului de justiție din ultima perioadă a fost adesea pusă pe seama interesului avocaților pentru un sistem de justiție slab și influențabil. Avocații sunt parteneri indispensabili ai actului de justiție și trebuie sa aibă o voce. Un avocat bun își va dori întotdeauna un sistem de justiție puternic, compus din magistrați independenți și bine pregătiți, drept garanție a corectitudinii judecății.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2019 slăbește independența sistemului de justiție din România. Imposibilitatea delegării unor magistrați  competenți la conducerea celor mai importante parchete va afecta etapa cercetării și urmăririi penale prin lezarea drepturilor și libertăților fundamentale ale celor pe care îi apărăm. De asemenea, acest haos va duce la numirea unor procurori șefi aflați sub influență politică, cu încălcarea principiului separației puterilor. Eliminarea separației carierelor magistraților are un potențial serios de afectare a actului de justiție,  activitatea noastră fiind compromisă prin lipsa de experiență a procurorilor proveniți din rândul judecătorilor, dar și de lipsa de experiență a judecătorilor proveniți din rândul procurorilor. Deși la o primă vedere cauzele civile nu sunt afectate de OUG nr. 7/2019, pe termen lung, o justiție penală de slabă calitate ajunge să afecteze și mediul privat.

Drept consecință:

     - Noi, avocații semnatari ai prezentei petiții, solicităm Uniunii Naționale a Barourilor din România, dar și fiecărui barou în parte, luarea unei poziții ferme, critice cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/2019, dar și manifestarea neechivocă a solidarității cu magistrații din România care protestează împotriva efectelor devastatoare ale acestui act normativ în justiție.

     - Noi, avocații semnatari ai prezentei petiții, solicităm în mod direct Guvernului României abrogarea cu efect imediat a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2019.

“Jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercit profesia de avocat cu cinste și demnitate!” este jurământul pe care îl depune orice persoană care dorește să devină avocat. Ne dorim un stat care să ne permită să ne respectăm acest jurământ.

Sunt avocat și semnez pentru justiție!

Aceasta este o inițiativă a PLUS. Semnarea acestei petiții nu reprezintă o afiliere cu partidul PLUS sau de natură politică. Protecția datelor dumneavoastră personale se face în conformitate cu termenii și condițiile de confidențialitate PLUS
.